Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Augusztus 17. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Sokba kerülhet lakásunk energetikai felújítása

Sokba kerülhet lakásunk energetikai felújítása

Sokba kerülhet előkészíteni a beadványokat a hétfőn elindult energiahatékonysági pályázatokra, ahhoz ugyanis kétszer is el kell végezni az épületek energetikai tanúsítását.

Igaz, ez utófinanszírozással elszámolható az elnyert támogatásban, ellentétben a munkások kiszállási díjával vagy a beruházás utáni helyreállítás költségével. A pályázóknak legalább 40 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük az állami segítséghez.

Több tízezer forintba kerül a lakóépületek energetikai tanúsítványainak megszerzése. Márpedig ez is elengedhetetlen feltétele annak, hogy az adott lakás indulhasson a zöldberuházási rendszer részeként kiírt energiahatékonysági pályázaton. A vonatkozó rendelet ugyan kimondja, hogy a tanúsítvány elkészítése óránként 5500 forintba kerül, az viszont már nem derül ki, hogy az érték áfával vagy anélkül értendő. Ezenkívül az sincs teljeskörűen meghatározva, hogy egy-egy tanúsítvány elkészítése hány munkaórát vehet igénybe.

Az új építésű házak és a társasházak lakásainak felmérését ugyanakkor maximalizálták, egyaránt két órában. A hétfő óta elérhető energetikai pályázatok esetében a tanúsítási eljárást kétszer is el kell végeztetni. Először ahhoz, hogy kiderüljön, milyen besorolásba tartozik a felújítandó épület, másodszor pedig a beruházás elkészültével, hogy látszódjon, sikerült-e elérni a támogatás elnyeréséhez szükséges energiamegtakarítást. Ezek azonban csak átmeneti költséget jelentenek, hiszen a vissza nem térítendő segítség részeként a tanúsítványok ára elszámolható – írja a szerdai Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: felújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket