Városlista
2024. szeptember 24, kedd - Gellért

Hírek

2011. Augusztus 19. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Nigéria két műholdat bocsátott útjára

Két műhold állt nemrégiben Föld körüli pályára, amelyeket Nigéria indított el annak érdekében, hogy részletesebben is megfigyelhessék az időjárási változásokat.

A szerkezetek fontos küldetést teljesítenek, az afrikai országot ugyanis gyakran sújtják természeti katasztrófák - a szakértők abban reménykednek, hogy a megfigyeléseknek köszönhetően a jövőben időben felkészülhetnek ezekre.

A műholdakat - a NigeriaSat-2-t és a NigeriaSat-X-et - azonban nem Nigériából, hanem a dél-oroszországi Jasznyi kilövőbázisról indították el egy Dnepr rakéta segítségével. A projekt megvalósulásában és felügyeletében emellett brit tudósok is segítenek az afrikai országnak - írja a BBC.

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan méltatta a sikeres kilövést, és elmondta: ismét egy fontos lépést tettek annak érdekében, hogy az űrtechnológiát a nemzet fejlődésének elősegítésére használják fel.

Különösen fontos ez a Száhel-övezetben fekvő ország számára, hiszen erre a területre a szélsőséges időjárási körülmények és a gyakori természeti katasztrófák jellemzőek. A remények szerint a műholdak segítenek majd abban, hogy ezekre az eseményekre a lakosságot időben fel tudják készíteni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: műhold

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 24. 07:59, kedd | Belföld

KSH: júliusban a bruttó átlagkereset 636 700 forint volt, 13,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 400 forint volt.

2024. Szeptember 24. 07:58, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő EU-s büntetővámokat

Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat és támogatja az ukrajnai háború mielőbbi rendezését célzó kínai-brazil béketervet

2024. Szeptember 24. 07:57, kedd | Belföld

Európai Bizottság: Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

2024. Szeptember 24. 07:50, kedd | Belföld

Árvíz - Vízügy: az árvíz kedden elhagyja az országot

Hétfőn Bajánál tetőzik a Duna, de az árvízi helyzet harmadfokú készültség mellett ugyan komoly, de sehol nem kritikus - közölte Siklós Gabriella.