Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Megújulhatnak a tanyák

Megújulhatnak a tanyák

Összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptembertől az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek...

Miután tegnap megjelent a kormány tanyafejlesztési programról szóló rendelete a Magyar Közlönyben.

 

A program olyan problémára összpontosít, amellyel szinte senki nem foglalkozott az elmúlt húsz évben. Kiemelt cél a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

Szeptembertől lehet pályázni a kormány által meghirdetett tanyafejlesztési programra, az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek összesen 825 millió forintot hívhatnak le. A pályázat szeptember 30-ig tart.

A programra fordítható keretet kétszázhét település veheti igénybe. „A beruházás teljes költségének kilencven százalékát teszi ki a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél, s hetvenöt százalékot a tanyagazdaságok fejlesztésénél. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb a huszonöt százaléka lehet” – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Vidékfejlesztési Minisztérium. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint nemcsak a program lesz újszerű, hanem a lebonyolítása is.

A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet ugyanis legfeljebb hatvannapos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal harminc napon belül szerződést köt. A tanyafejlesztési program kiemelt célja a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének javítása, gazdálkodásának támogatása. A tanyaprogram-pályázattal a rossz állapotú utak felújítását, az ehhez szükséges gépek beszerzését, a tanyai áruk piacra jutását, az állatállomány gyarapítását, bővítését, a regionális tanyafejlesztési programok kidolgozását, a vetőmag- és gyümölcsfabeszerzést, a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítását, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítését kívánja támogatni a kormány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket