Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Január 13. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország, igazodj!

Magyarország, igazodj!

Az Európai Bizottság minden hatalmát fel fogja használni, hogy Magyarország igazodjon elvárásaihoz - üzente csütörtökön José Manuel Barroso, a testület elnöke.

A politikus ugyanakkor elégedett a magyar kormány utóbbi időszakban tanúsított tárgyalókészségével, amiért készek tárgyalni az EB által vitatott törvényekről.

Barroso a dán uniós elnökség évadnyitóján tartott sajtóeseményen, újságírói kérdésre válaszolva üzent Magyarországnak: mint fogalmazott, ha szükséges, az EU végrehajtó szerve minden hatalmát latba veti annak érdekében, hogy a magyar állam igazodjon az Unió alapvető értékeihez. Az EB elnöke arra is emlékeztetett, hogy a bizottság bíróságként járhat el Magyarországgal szemben, és már régóta figyelemmel kísérik a helyi jogalkotási folyamatot. A testület alapvetően a magyar jegybanktörvényt, a bírói nyugdíjazások meggyorsítását, és az ombudsman idő előtti leváltását kifogásolták. Manuel Barroso maga két levelet is küldött decemberben, melyben a vitatott szabályok módosítását kérte Orbán Viktortól, ám a magyar kormány nem fogadta el a javaslatokat.

Barroso ugyanakkor azt is hozzátette, elégedett amiatt, hogy a kabinet újabb fejlemények szerint kész a jogszabályok megváltoztatására, ha azok ellentétesek az Unió értékrendjével. AZ EB január a napokban véglegesíti a kritizált törvények értékelését és január 17-én hozza hivatalosan is nyilvánosságra álláspontját.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.