Hírek
2011. Szeptember 06. 07:25, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress
Egyre hosszabb az allergiaszezon
Azok, akik allergiában szenvednek, és elsősorban a parlagfű pollenjére érzékenyek, évről évre megtapasztalják a kellemetlen tüneteket - ráadásul úgy tűnik, hogy egyre hosszabb ideig.
A szakértők szerint a hosszabb allergiaszezonért az emelkedő átlaghőmérséklet és a növekvő szén-dioxid koncentráció a felelős.
Az orvosok szerint az allergiaszezonnak augusztus közepétől szeptemberig kellene tartania, a világ több részén azonban a betegek egyre korábban kezdik tapasztalni a tüsszögést, a szemviszketést és az orrváladékozást - ezek pedig egyértelműen az allergia jelei. Ráadásul a tünetek akár októberig is kitarthatnak - írja a HealthDay.
A fő bűnös természetesen a sokat emlegetett parlagfű, amelynek pollenje Európában és Amerikában is milliókat kínoz. Egyetlen növény 1 milliárd pollent képes termelni egy szezon alatt - a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid szint következtében azonban a virágzás akár hónapokkal is hosszabb lehet a normálisnál.
A tüneteket teljes mértékben elkerülni nem lehet, a gyógyszerek csak elnyomják és csökkentik őket. Ha azonban az allergiások figyelik a pollenjelentéseket, és nem mennek a természetbe olyankor, amikor kiemelten magas a pollenkoncentráció, kevesebb szenvedéssel is megúszhatják a kitolódott szezont.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 23. 08:25, szombat | Életmód
MME: a Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre
A Magyarországon áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, meleg helyen történő átteleltetésük felesleges - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteken az MTI-vel.
2024. November 23. 08:23, szombat | Életmód
November végén rendezik a 24. Vadlúd Sokadalmat Tatán
Tatán, az Öreg-tó partján november utolsó napjaiban rendezik meg a 24. Vadlúd Sokadalmat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2024. November 23. 08:15, szombat | Életmód
Tejsavófehérjét hívott vissza a Nébih!
Fémdarabkák lehetséges jelenléte miatt csokoládé ízű tejsavófehérjét hívtak vissza a napokban, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.